Stel voor een Joomla website 301 redirects in voor behoud linkwaarde

htaccess bestandHoe stel je 301 redirects in voor behoud linkwaarde als diverse pagina's op een Joomla website een andere url krijgen?

Daarvoor kan je een htaccess bestand gebruiken, deze zit standaard in Joomla! als htaccess.txt. Dit bestand moet je eerst activeren door het bestand te hernoemen naar .htaccess (Meer informatie over het activeren van een htaccess bestand en overige Joomla zoekmachine optimalisatie vind je in de handleiding Joomla 2.5 SEO)

Door middel van FTP download je het htaccess bestand en open je deze in een html editor (of kladblok) en in het bestand plaats je dan de volgende regel:

Redirect 301 /oudepagina.html http://www.domeinnaam.nl/nieuwepagina.html

Uiteraard moet je deze regel even aanpassen. Daarna sla je het bestand op en upload je het weer met FTP. Als het goed gegaan is zal je zien als je naar de oude url gaat dat je automatisch doorgestuurd wordt naar de nieuwe url.
Voor iedere oude url die je door wilt laten verwijzen naar de nieuwe url maak je een nieuwe redirect 301 aan.

Op deze manier weten zoekmachines dat de oude url permanent is verhuisd naar de nieuwe url en blijft de opgebouwde linkwaarde (zo goed als) behouden.

De complete uitleg over het instellen van 301 redirects voor een Joomla website kan je lezen op de Google+ page van Web-effect met als aanvulling een pro tip als je voor veel oude links een 301 redirect moet instellen.

Joomla 2.5 verwijzingsbeheer

Door middel van het component verwijzingsbeheer in Joomla 2.5 kan je ook 301 redirects instellen.
In verwijzingsbeheer wordt een lijst getoond van verlopen url's waar nog geen verwijzing voor ingesteld is.

Als je via de administrator bent ingelogd en voldoende rechten hebt ga je via 'Componenten' naar 'Verwijzingsbeheer' en daar zie je een lijst van verlopen url's. Ook kan je sinds Joomla 2.5.5 bij '404 hits' zien hoe vaak een verlopen url is opgevraagd. Klik je op een verlopen url dan kan je een 'Bestemmings-URL' invullen waar naar moet worden verwezen. Om de verwijzing te activeren moet je aan de rechterkant de status nog inschakelen en daarna opslaan en de verlopen url even testen in een browser.

Je kan een nieuwe verwijzing aanmaken door op de button nieuw te klikken. In het volgende scherm vul je bij Bron-URL de url in die moet worden doorverwezen en daaronder de Bestemmings-URL waar naar moet worden verwezen. Bij opties moet de status ingeschakeld staan, daarna kan je de verwijzing opslaan en testen.

Joomla 2.5 verwijzingsbeheer


Wil je graag op de hoogte gehouden worden van Joomla SEO?

Meld je aan voor meer gratis tips


Gerelateerde artikelen:

Anja HageDit artikel is geschreven door Anja Hage, eigenaar van Web-effect en gespecialiseerd in gebruiksvriendelijke Joomla websites, conversie- en zoekmachine optimalisatie.

Google+ | LinkedIn | Twitter | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reacties  

Romke
# Romke 28-08-2013 10:09
Beste Web Effect,

Hebben 301 redirects helemaal geen invloed op de pagina-waarde van je webshop? Ook niet als alle pagina-urls worden veranderd?

Groet,

Romke
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Anja Hage
# Anja Hage 01-09-2013 10:42
Hoi Romke,

Het is in ieder geval altijd een goed idee om een 301 redirect te gebruiken als de URL van een pagina veranderd, of 301 redirects helemaal geen invloed hebben op de pagina waarde durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen. Daarover werd al veel geschreven en gediscussieerd, ook door de SEO specialisten. Daarom heb ik in mijn antwoord hieronder ook een link geplaatst naar een artikel edwords.nl/.../... met meer informatie over dit onderwerp. Lees ook de reacties op dat artikel, daar gaat de discussie verder.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Nico van de Kamp
# Nico van de Kamp 30-05-2013 09:39
Ja, ok ik begrijp het. Hier heb ik nooit zo bij stil gestaan.

Al zat ik er nog eens over na te denken en het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een bepaalde pagina al hoog in zoekmachine lijst hebt staan. Deze ga je vanwege 'voort schrijdend inzicht'/ of om welke reden dan ook, herschrijven/ anders benoemen. Dan zou je deze truuk ook kunnen toepassen in een uitzonderlijke situatie misschien? Of is dit een dirty trick wat je niet moet doen?

Anderzijds je wijzigt dit niet voor niks natuurlijk dus wil je ook dat die pagina onder die naam gevonden wordt toch?

Nico
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Anja
# Anja 30-05-2013 20:35
Een verwijzing (oftewel een 301 redirect) is zeker geen 'dirty trick' maar de juiste manier als je de url van een belangrijke pagina aangepast hebt (die op een hoge positie staat in de zoekmachine resultaten) de bezoekers goed door te laten verwijzen naar de nieuwe url.

Zoals ik hierboven in het artikel al schreef:

"Op deze manier weten zoekmachines dat de oude url permanent is verhuisd naar de nieuwe url en blijft de opgebouwde linkwaarde (zo goed als) behouden."

Meer hierover kun je ook lezen op edwords.nl/.../...
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Nico van de Kamp
# Nico van de Kamp 28-05-2013 07:52
Hallo,

Ik ben dit aan het lezen maar ik begrijp niet wat een "verlopen url" is. Ik bedoel een url is goed of fout. En als deze fout is dan zou ik het menu of de href in orde maken. Wanneer zou dit met een redirect moeten plaats vinden?

Normaal gesproken krijgt iemand een 404, wanneer de url niet goed ingetikt heeft. Althans zo denk ik.

Mvg.,

Nico
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Anja
# Anja 30-05-2013 08:41
Hallo Nico,

Dat klopt dat iemand die een typefout maakt in de url een 404 pagina te zien krijgt, als je dan via Joomla verwijzingsbehe er kijkt zie je die url met typefout ook in de eerste kolom 'Verlopen URL' staan (door de 404 melding). Ik zou niet voor iedere url met een typefout een verwijzing instellen, maar als je nu ziet dat de typefout veel gemaakt wordt (het aantal kun je sorteren met de kolom, 404 hits) dan wel.

Een verlopen url is vaker een oude url die bijvoorbeeld na aanpassing of verwijdering van die url op de website nog in Google staat, op een verwijzende website of in de bookmarks van iemand. Zo'n oude verlopen url kun je dan met verwijzingsbehe er instellen naar een nieuwe url zodat bezoekers niet meer op een 404 pagina uitkomen.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen